Křišťálová lupa

Křišťálová Lupa 2015

Cena českého Internetu

Hlasování odborné poroty 

Marek Antoš, Internet Info

Projekt roku
Rohlík.cz: Vloni jsem hlasoval pro DVTV a neuspěla, letos jim svůj hlas nedám a třeba uspějí.:-) Místo toho hlasuji pro Rohlík.cz, který považuji za skutečný projekt _tohoto_ roku. Ne že by před nimi nikdo nezkoušel prodávat potraviny po Internetu, ba dokonce ne že by i teď neměli několik schopných konkurentů. Ale jako už několikrát se lidem kolem Tomáše Čupra a Mitonu daří doslova vytvářet tržní segment, o kterém jsme si předtím mysleli, že tu není, nebo že je příliš malý. Respekt.

Osobnost roku
Martin Veselovský: Pokud se nemýlím, z nominovaných v této kategorii jsem už během minulých ročníků hlasoval pro Jiřího Peterku, Pavla Zimu a Martina Veselovského, nikdo z nich však neuspěl. Všem třem bych svůj hlas rád dal i letos, vybrat však mohu jen jednoho, a tak vybírám posledně jmenovaného. Stejně jako vloni: za odvahu opustit stabilní televizní rybník a pustit se do nejistých internetových vod s formátem, který do té doby v českém Internetu nikdo nezkusil. Ale taky za úspěch, kterého už s tím projektem dosáhl.:-) Ale pokud ani letos nevyhraje, příští rok hlasuji pro Zimu.

Anticena
MFČR za prosazování blokace přístupu k internet. str: Důležitou vlastností Internetu je jeho otevřenost, která se projevuje i v požadavku tzv. síťové neutrality. Zavádění jakýchkoliv filtrů, které mají uživatelům bránit v přístupu k určitým internetovým stránkám, je proto a priori podezřelé. Navíc je zde značné riziko kluzkého svahu: jakmile se jednou s blokováním začne, třeba i z dobrých důvodů, bude se postupně šířit do dalších a dalších oblastí a z Internetu se brzy stane intranet., s čímž už v některých zemích mají své zkušenosti. Já dávám před intranetem přednost Internetu.

E-commerce inspirace
Ordr.cz: Nevím, jak to funguje z ekonomického hlediska, ale uchvacuje mne jednoduchost myšlenky i dotaženost provedení (zejména pokud jde o rychlost doručení).

Marketingová inspirace
Utubering: Tahle akce není pro starý: podle svých slov je pro generaci Z. Hlasem pro ni si namlouvám, že jsem od ní ještě generačně nevzdálil příliš.:-)

Obsahová inspirace
HlidaciPes.org: Ve světě českých médií, která si rozparcelovali oligarchové všeho druhu, je HlídacíPes ostrůvkem pozitivní deviace. Doslova jen ostrůvkem, ale právě proto si zaslouží podporu.

Data driven projekt
SKYPICKER: Geniálně jednoduché. Jednoduše geniální.

Globální projekty českých tvůrců
CDN77.com: Líbí se mi, že při dostatečně odvážném myšlení a přístupu lze velmi globální a - zdá se - slušně fungující projekt vytvořit i z tak nudných, lokálních a doslova "komoditních" kořenů, jako je hosting.

Veřejně prospěšná služba
Zákony pro lidi: Tady bych potřeboval nejmíň pět hlasů, abych mohl podělit alespoň ty, o kterých si myslím, že by si zasloužili vyhrát.:-) Maje hlas jen jeden, vybírám Zákony pro lidi: nikdo před nimi na webu nedokázal prezentovat zákony v tak přehledné podobě.

Generální partner

Hlavní partner

Partneři

Produktový partner

Partneři slavnostního vyhlášení

Hlavní mediální partneři

Mediální partneři

Pořadatel a odborný garant

Produkce