Křišťálová lupa

Křišťálová Lupa 2015

Cena českého Internetu

Hlasování odborné poroty 

Daniel Dočekal

Projekt roku
DVTV: Docela pobavilo to "rychlý vývoj pokrytí LTE v Česku", jako parodické vystoupení by to asi docela šlo, ale jako realita? Nic moc. A když už někde LTE je, tak to stále neznamená, že si tam opravdu užijete Internet. Navíc to neustálé hraní na "pokrývání populace" místo pokrytí území.... Jinak hezké věci, DVTV, HlídacíPes.org, Měsíc raka, Praha vs. Prachy ale i ty Mapy.cz, byť to je spíš projekt mnoha let.

Osobnost roku
Alexandr Mitrofanov: Osobnost roku - Ať mi Jan Řežáb promine, ale člověk co tak poněkud kouzelně zmizel s předchozí firmou do ztracena by měl spíš dostat anticenu. Ale jinak je tu pár lidí, které na Internetu vídám velmi velmi rád. Alexandr Mitrofanov, Martin Veselovský, Janek Rubeš, Jindřich Šídlo.

Marketingová inspirace
Lucie Bittalová: Marketigová inspirace - Hrozné věci, opravdu hrozné. Fofola, úspěšné spalování peněz Engage 2015. Hezké věci? Pro jedno TÝTÝ slunce nesvítí, Měsíc raka a Marketing Festival.

Obsahová inspirace
Praha vs. prachy: Obsahová inspirace - Tady bych s radostí hlasoval pro vlastní projekt, ale bylo by to neférové a nepoctivé. Navíc je tu spousta hezkých věcí - Praha vs. prachy, Fimtoro, HlidacPes.org a třeba i Podcasty Mediáře. Trošičku tady nechápu ten Playtvak.cz, protože něco tak hrozného nebylo k vidění už několik let.

Data driven projekt
Plánování outdoorových kampaní: Data Driven Projekt - Bezradně zírám, stejně jako u e-commerce inspirací je to tady takové nějaké, ehm, plytké, rozplizlé a nevýrazné. Jednu věc se mi ale nakonec přeci jenom podařilo vybrat. A jakou neřeknu, stejně jako to neřeknu v ostatních kategoriích.

Globální projekty českých tvůrců
Energomonitor: Globální projekty českých tvůrců - To se jeden nasměje když tu najde něco jako CDN77.com a vůbec má problém pochopit, co je na některých kandidáte opravdu globální. Ale nakonec ono je to pochopitelné, dostat z Česko ven něco opravdu globálního je těžké, takže čest všem kterým se to kdy podařilo. Pár nadějných kousků se tu ale snad najde, Skypicker, Energomonitor, například. Bohužel je tu dost hodně vidět i to, že jsme asi v Česku dobří na vytváření projektů co jenom něco "analyzujcí" a analyzují a analyzují. A reálná hodnota žádná.

Veřejně prospěšná služba
Datová žurnalistika na Rozhlas.cz: Veřejně prospěšná služba - Hezký výběr, Demagog, Gulag.cz, HlidaciPes.org, Měsíc raka, datová žurnalistika na Rozhlas.cz, Paměťnároda.cz zejména. A těžký výběr komu dát hlas.

Generální partner

Hlavní partner

Partneři

Produktový partner

Partneři slavnostního vyhlášení

Hlavní mediální partneři

Mediální partneři

Pořadatel a odborný garant

Produkce