Křišťálová lupa

Křišťálová Lupa 2015

Cena českého Internetu

Hlasování odborné poroty 

Martin Picek, Group M

Projekt roku
Rohlík.cz: Použití technologie a pokrok obecně má primárně ušetřit lidem čas, přebráním rutinní lidské práce nepřidávající žádnou hodnotu. Rohlik.cz je projekt, který toto splňuje pro každeodení nezbytné nákupy.

Osobnost roku
Janek Rubeš: Lidská odvaha není samozřejmost. Oceňuju, jakou prokázal Janek Rubeš enormní dávku odvahy, rozhodnosti a morální integrity, když se postavil zločinecké organizace části taxikářského cechu a začal ji rozkrývat a vytahovat na veřejnost. Takovéhle příklady občanské statečnosti potřebujeme jako česká společnost jako sůl.

Anticena
Chaps a jeho blokace otevřených dat: Můžu dát anticenu všem nominovaným? :) Chaps volím proto, že má smysl se snažit tu věc dotáhnout dokonce, nepolevit v půlce cesty. V právním státě není akceptovatelné, aby firma si dělala co chce, když ji soud nařídí, aby datat uvolnila (tak, jak to mělo být už dávno a od počátku).

E-commerce inspirace
Smartsupp: Smartsupp není zas tak převratná technologie, je spíš úplně běžná. Ale dává mi smysl podporovat zkvalitěnní e-commerce služeb lidským faktorem, když často jediná současná informace u produktu v e-shopu je okopírovaný text ze stránek výrobce. Promyšlené zapojení lidského faktoru pro e-commerce může velmi pomoci při budování značky e-shopu.

Marketingová inspirace
Futurebakery: Hledání "Big Idea" pro markeťáky nikdy nebylo snazší. Takhle má fungovat internet - úspora času a energie při hledání řešení... i v oblasti tvorby tvorby reklamy.

Obsahová inspirace
Plánovač výletů na Mapy.cz: Pěkná inspirace pro 2,5 milionu rodin v ČR, jak o víkendu zavřít počítače, dětem sebrat herní konzole a vyrazit do kvalitního českého offline světa.

Globální projekty českých tvůrců
Energomonitor: Jestli tu naši planetu nechceme v rámci naší generace úplně "dojebat" (jak říká myslivec Milan Šteindler ve filmu Cesta z města), tak cokoliv uděláme pro snížení využívání energie je dobře. A Energomonitor se Patrikovi Zandlovi povedl - od myšlenky, po kvalitní exekuci a propagaci.

Veřejně prospěšná služba
Demagog: Politici jsou taky jen lidé. Nemají patent na rozum (bohužel, páč právě proto je volíme, že věříme v rozumný posun společnosti, kdy budou díky nám voličů "u moci"). Takže hlídat je, kdy kecaj nesmysly a potvrdit, když mluví pravdu, je velmi veřejně prospěšné. Každé 4 roky jim to pak můžeme vystavit účet lží a pravd.

Generální partner

Hlavní partner

Partneři

Produktový partner

Partneři slavnostního vyhlášení

Hlavní mediální partneři

Mediální partneři

Pořadatel a odborný garant

Produkce