Křišťálová lupa

Křišťálová Lupa 2015

Cena českého Internetu

Hlasování odborné poroty 

Ondrej Tolar, Economia

Projekt roku
HlidaciPes.org: Po dlouhém přemýšlení nakonec dávám hlas projektu kolegů Břešťana a Neumanna za způsob, jakým dělají nezávislou novinařinu včetně jejího financování. Před pár lety bylo nepředstavitelné, že by investigativní novináři dostali za svou práci zaplaceno jinde než ve velkých vydavatelských domech. Nyní se to bohužel z těchto redakcí vytratilo.

Osobnost roku
Lucie Bittalová: Za odvahu a osobní nasazení v osvětě mezi mladými ženami donutit je chodit na preventivní prohlídky. Oslovil mě způsob, jakým se k nemoci postavila a jak s nadhledem (pokud to vůbec lze nazvat nadhled) píše o svém boji s chorobou.

Anticena
Jižní-morava.cz: Krásný příklad, jak si úředníci a regionální politici stále myslí, že mohou za veřejné peníze dělat cokoli a ještě jim pak není stydno to obhajovat. Navíc jsem se u tohoto webu náramně pobavil, což se nedá říci u ostatních nominovaných v této kategorii, takže si Brňáci tu cenu zaslouží.

E-commerce inspirace
Ereznictvi.cz: Hlasuji pro Naše maso, které dokázalo spojit lidský přístup vyhlášeného řezníka s klasickým řemeslem, vše zabalené do neotřelého konceptu (od kdy se chodí na jídlo do řeznictví?) a ještě propojené s webem. Pro mě jednoznačná inspirace...

Marketingová inspirace
Cerman brothers & sisters: Brno žije!

Obsahová inspirace
Nový Respekt.cz (včetně distribučních kanálů): Jsem sice nyní trochu ve střetu zájmů, ale už z pozice šéfa iDNES.cz jsem u Respektu oceňoval, že vytváří platformy pro šíření svého obsahu bez ohledu na to, zda jsou všechny ziskové (což bylo v Mafře nemyslitelné). A pak jsem v létě u přátel na chatě zažil, že si při vaření pustili z mobilu audio Respektu, což mě překvapilo i inspirovalo.

Globální projekty českých tvůrců
SKYPICKER: Jednoduchý nápad, jednoduché provedení.

Veřejně prospěšná služba
Moje smrt: Projekt na téma, o kterém se dosud nemluvilo, podaný překvapivě zábavnou formou.

Generální partner

Hlavní partner

Partneři

Produktový partner

Partneři slavnostního vyhlášení

Hlavní mediální partneři

Mediální partneři

Pořadatel a odborný garant

Produkce